top of page

SCT. MOGENS HELLIG KILDE I DANMARK

SCT. MOGENS HELLIG KILDE I DANMARK

 

HELLIG KILDE Sct. Mogens kilde, Mogenstrup 4700

Efter Saint Magnus af Orkney, i Danmark kaldt Sct. Mogens

Jarl på Orkney-øerne i Skotland, blev i 1117 myrdet af sin slægtning og medjarl, Håkon Paulson. 20 år efter fik hans søstersøn Ragnvald Jarl ham helligkåret.

Hans mindedage er 15. april og 12. december og bliver højtideligholdt i hele Norden og på Orkney. Der findes en Skt. Mogens' Kilde overfor Mogenstrup Kro på Præstø Landevej.

Kilden har været en hedensk offerkilde, som siden er overtaget af kirken, og viet til Sct. Magnus/Mogens. Både byen, kirken og kilden må antages at være viet til Magnus den hellige, da den indtil 1292 blev kaldt Magnustorp.

Sct. Mogens kilde i Mogenstrup har før i tiden været en af de berømteste kilder på Sydsjælland. Kilden fandtes i sin tid i Kirkeskoven og lå omtrent nedenfor den malerisk trappe op til kirken, fra Næstved-Præstø vejen op til kirkegården. Kilden var besøgt fra hele norden og Magnus/ Mogenskilde skulle være en helbredende kilde, og legenden siger at den aldrig kan løbe tør.

Kilden i Mogenstrup var et pilgrims rejsemål fra hele norden. Især natten til Skt. Hans dag skulle kraften i det rene kildevand være rigtigt stærk og helbredende, hvis man fulgte de korrekte ceremonier omkring kilden. Det var som oftest syge og svage, der gæstede kilden; dog havde de følgeskab af en rask følgesvend - eller nogen havde sendt en efter frisk helbredende kildevand. Når man havde drukket eller tappet, skulle man huske at ofre til kildens hellighed som tak. Gjorde man ikke det, kunne straffen være streng. Da det for det meste var syge og fattige der drak af kilden, var det begrænset, hvad folk havde mulighed for at ofre. Men der skulle med tiden havet været ofret sværd, smykker, får, geder.

En gang var åen sejlrende for vikinger ind til den gamle Borupgård der blev brugt efter togter.

Sagnet siger at der skulle være en tunnel fra den gamle Borupgård og over til kirken - fra hvor golfbanen ligger i dag. Med tiden blev der bygget en kirke tæt på kilden og opsat en kildeblok, hvor - især de syge kunne kaste en skilling til ofring. Blokken findes stadigvæk i våbenhuset, og den menes at være Danmarks første selvbetjeningsautomat.

NORDENS KIRKE

Magnus Torp kirke eller i dag kendt som Mogenstrup Kirke tilhørte Holmegaard gods ved Fensmark, og Ejeren af Holmegaard rådede over de i blokken værende penge. Det blev bestemt i 1686, at blokken skulle forsynes med lås, hvortil sogneprovsten til Næstelsø-Mogenstrup sogn og Kirkeværgen ved Mogenstrup kirke skulle have nøglen. I dag findes der stadig en kildeblok med lås i våbenhuset på højre side. Det var skik indtil 1717. at blokpengene blev delt 2/3 dele til Mogenstrup kirke og 1/3 del til de fattige. Efter der var fra- trukket 2 slettedaler til præsten og 4 skilling til de 4 husmænd der skulle stå vagt om kilden Sankts Hans aften og nat. Det skulle gå ordentlig for sig, når folk valfartede til kilden for at blive helbredt. Alle ville først til, så det endte ofte i slagsmål og håndgemæng, især omkring midnat da man mente, at det var her kraften var stærkest. Historien fortæller, at i 1670 sloges to Borgerkvinder fra Næstved om at komme først til kilden. Dette endte med en retssag 1. juli 1670 i Næstved Byting. Det er ikke utænkeligt, at flere af sådanne tragikomiske episoder har foregået, og derfor valgte man efter 1670 at antage 4 Husmænd til at vogte over kilden. I 1717 bestemte Otto Krabbe af Holmegaard, at Blokpengene skulle deles ligeligt mellem kirken og de fattige. Således var det skik langt hen i 1900 tallet.

Kilde regnskab

Præsten bemærkede for regnskaberne for 1681 – 1686, at det meste var fattige, svage og krøblinge, der besøgte kilden Skt. Hans aften og hver gav højst 3 – 5 skilling. Hvis dette var rigtigt, skulle der have været 600 – 700 syge ved kilden den nat, og mange raske har sikkert også ofret. Der har ganske sikkert været flere tusinde omkring kilden omkring Skt. Hans.

Efter 1536 forsøgte flere præster at få folk til at holde sig væk fra kilderne; men det mislykkedes fuldstændigt.

 

Blokpenge

År 1681:   29 Slettedaler og 4 mark

År 1682:  40 Slettedaler

År 1727:   42 Rigsdaler

År 1858:     3 Rigsdaler 4 mark og 11 skilling

År 1859:     1 Rigsdaler  5 mark og 13 skilling

 

Da landevejen i 1824 blev anlagt igennem skoven, flyttedes kilden til sin nuværende placering overfor Mogenstrup Kro, hvor den blev anlagt som springvand i et lille anlæg 1862 Af Christian Conrad Sophus Danneskiold- Samsø Nevø til Christiane Kaas der havde placeret sit Bryggeri lige ved siden af,

Netop dette område Sct. Mogenskildelaug ønsker stadig kan opleves.

Efter flytningen forsvandt en del af interessen for kildebesøg; nogen ville vel mene, at kilden havde mistet sin kraft, og det var begrænsede kildebesøg og et egenartet kulturbillede forsvandt.

Men et nyt opstod på den hyggelige landevejskro overfor kilden og her findes stadig en Kildestue.

bottom of page